Kuchnia
kuchnia indyjska nie jest jednorodna. Na południu spożywa się przede wszystkim potrawy wegetariańskie oraz duże ilości ryżu i curry. Na północy popularne są wypieki mączne i potrawy mięsne. Panuje tu zakaz spożywania mięsa krowiego (krowy uznawane są za święte zwierzęta). Najbardziej popularne dania główne: zupa z fasolki mung, kuleczki robione z sera i warzyw podawane w sosie kremowym, ziemniaki z curry, mięso ze szpinakiem.
Napoje
bardzo popularna w Indiach jest herbata nosząca nazwę masala chai, oprócz niej, szczególnie na południu Indii, pija się lassi - orzeźwiający napój przygotowany z jogurtu, mleka i wody różanej z dodatkiem kardamonu lub kminu. Mówiąc o napojach należy wspomnieć o sokach z bananów i mango.
W restauracji
warto wystrzegać się ostrych przypraw w posiłkach. Trzeba o tym każdorazowo uprzedzić kelnera przy składaniu zamówienia. W Indiach jada się prawą ręką, często maczając ichni chleb (chapati, roti) w przypominających sosy daniach.
Fotografowanie
w Indiach jest zakaz fotografowania w miejscach kultu religijnego, hinduskie kobiety i święci starcy raczej nie pozwalają się fotografować, dzieci i starsze kobiety zgadzają się na zrobienie zdjęcia, zwykle za drobną opłatą. Jeśli chcemy fotografować zaklinacza kobry powinniśmy wcześniej ustalić cenę.