Bilety Autobusowe Sindbad
Rumunia

Rumunia

Zobacz oferty
Powierzchnia
38391 km2
Stolica
Bukareszt
Największe miasta
Bukareszt, Jassy, Kliż, Konstanca, Dolj, Gałacz
Język urzędowy
rumuński
Waluta
lej (RON)
Ludność
22215421 osób
Strefa czasowa
czas polski +1h
Podział administracyjny
8 regionów, 41 okręgów oraz jedno miasto wydzielone (Bukareszt).
 Rumunia_Brasov, plac Główny
 Rumunia_Sinaia, zamek Peles
 Rumunia_Sighisoara, wieża zegarowa
 Rumunia_Zamek Peles 2
 Rumunia_zamek Huniazi
Informacje
  • Informacje MSZ
  • Warto zobaczyć
  • Informacje praktyczne
  • Porady i zwyczaje
  • Religia i kultura
  • Placówki dyplomatyczne
  • Warto wiedzieć
  • Klimat
Informacje
Porady i zwyczaje

Kuchnia
rumuńska kuchnia obfituje w różnorodne mięsa, najczęściej przyrządzane na grillu. Smakołykiem jest danie przypominające polskie gołąbki o nazwie „sarmale”. Do popularnych dań należą: ostra zupa z kawałkami mięsa i jarzynami, flaczki zabielane, giuwecz (mięso duszone z warzywami), gulasz z cebuli i mięsa. W restauracjach podaje się pulpeciki z rusztu, przygotowywane z mielonego mięsa w kształcie krótkich kiełbasek, z dodatkiem ostrych przypraw i czosnku.

Napoje
rumuńskie wina są porównywalne do francuskich czy włoskich. Najsłynniejsze winnice to: Murfatlar w Dobrudży, Jidvei i Târnave w Siedmiogrodzie, Recaş w Banacie, Cotnari w górnej Mołdawii, Panciu i Odobeşti w dolnej Mołdawii i Dealu Mare na Wołoszczyźnie. W Rumunii wytwarzane są różne rodzaje alkoholu, wymienić można  między innymi Puica (śliwowica) oraz palinca (wódka owocowa śliwkowa, brzoskwiniowa, czereśniowa).

Pamiątki
z Rumunii warto przywieźć rumuńskie wino. Można też zaopatrzyć się w wyroby z czarnej ceramiki, dzbany, dzbanki, kubki.

 

facebook
stat4u