Bilety Autobusowe Sindbad
Turcja

Turcja

Zobacz oferty
Powierzchnia
780580 km2
Stolica
Ankara
Największe miasta
Stambuł, Ankara, Izmir, Bursa, Adana, Gaziantep,Konya
Język urzędowy
turecki
Waluta
lira turecka
Ludność
71893000 osób
Strefa czasowa
czas polski + 1h
Podział administracyjny
Turcja jest podzielona na 81 prowincji. Każda prowincja dzieli się na podprowincje. Prowincje mają zazwyczaj nazwę miasta, które jest jego stolicą.
 Kapadocja
 Kolacja przy świecach w Stambule
 koń Trojański
 Myra Rock Tombs
 Pamukale
 Pamukale_widok
 Przyprawy na targu
 sklepik z lampami
 Stambuł
 Stambuł o zachodzie słońca
 świątynia Apollina
 Turcja_wybrzeże
Informacje
  • Informacje MSZ
  • Warto zobaczyć
  • Informacje praktyczne
  • Porady i zwyczaje
  • Religia i kultura
  • Placówki dyplomatyczne
  • Klimat
  • Warto wiedzieć
Informacje
Porady i zwyczaje

Zwyczaje
każdy region w Turcji ma swoje własne tradycyjne tańce. Bardzo ciekawym tańcem jest taniec łyżek, wykonywany przy dźwiękach uderzeń drewnianych łyżek. Jedną z tradycyjnych rozrywek tureckich jest wizyta w hamam – czyli łaźni tureckiej. Turcy są bardzo gościnni i lubią obcokrajowców. Udzielanie gościny to obowiązek każdego muzułmanina.
Podczas podróżowania po wschodnich rejonach Turcji kobiety nie powinny mieć odsłoniętych nóg i ramion. Jeśli pytamy o drogę, należy zwracać się (szczególnie mężczyźni) do mężczyzn. Nieznajomość języków obcych wśród ludności na prowincji może być przyczyną nieporozumień i potraktowania pytania jako próby zaczepki.

Kuchnia
kuchnia turecka jest typową kuchnią śródziemnomorską, wymagającą świeżych składników i celebracji posiłków. Potrawy są aromatyczne, doskonale przyprawione i wyraziste w smaku. Lokale serwują najczęściej baraninę z grilla, pożywny hummus (smacznie przyprawiona pasta z ciecierzycy), serwowany najczęściej jako zimna przekąska i oczywiście dobrze znany na całym świecie kebab. Kuchnia turecka bogata jest w słodycze takie jak krucha baklawa, wyborna chałwa w mnóstwie odmian i lekki marcepan.

Napoje
narodowym napojem Turków jest raki - czyli anyżowa wódka o lekkim posmaku lukrecji. Turcy serwują też bardzo dobrą herbatę, podawaną w małych szklaneczkach. Za najlepsze piwo w Turcji uchodzi Efes Pilsen z lokalnych browarów. Najlepsze wina to białe çankaya i czerwone dikmen.

Pamiątki
pamiątkami z Turcji, które zasługują na uwagę są malowane "kalebasy". Wykonuje się je z wysuszonych dyń o butelkowym kształcie, a następnie zdobi najróżniejszymi motywami. Również ręcznie tkane chusty należą do najpiękniejszych wyrobów tureckiego rzemiosła.

W restauracji
w okresie ramadanu restauracje są nieczynne aż do godziny iftar (przeważnie jest to godzina zachodu słońca), o której można zjeść pierwszy posiłek. Należy unikać wówczas jedzenia czegokolwiek w miejscach publicznych. Napiwki są dość powszechne ale tylko w droższych restauracjach, w najtańszych nie są one wymagane.

Fotografowanie
w Turcji nie wolno fotografować obiektów militarnych, oraz ważnych strategicznie, gdyż grozi to wysokimi karami pieniężnymi lub nawet pozbawieniem wolności. W niektórych muzeach nie wolno używać kamer do filmowania obiektów, lub trzeba uiścić opłatę.
 

facebook
stat4u